Reviews van items die ik hier in mijn handen krijg.

Cyanogen en meer draadloze herrie

Door Kenzi op maandag 24 augustus 2015 05:37 - Reageren is niet meer mogelijk
Categorie: Reviews, Views: 3.266

Een van de voordelen van Shenzhen is dat het het epicentrum is van de Chinese smartphone wereld.
Vrijwel alle spelers hebben hier een kantoor of fabriek. En zodoende kom je dus wel eens leuke dingen tegen.

http://static.tweakers.net/ext/f/I7Db7pP9CiI0N37UV9WRXtnX/full.jpg


Een van die dingen was een presentatie van ZUK, een nieuwe smartphone startup die voor 70% in handen is van Lenovo. Helemaal nieuw is het dus niet, omdat er veel kennis en mogelijkheden overkwamen van Lenovo. Voor Fok! was ik hier uitgenodigd om een kijkje te gaan nemen.

De presentatie ging vooral over de ZUK Z1, een nieuwe smartphone met interessante specs maar de knaller is dat ze een partnership zijn aangegaan met Cyanogen. Cyanogen maakt voor de Z1 een geoptimaliseerde versie van hun CyanogenOS 12.1. Deze samenwerking gaat dus veel dieper dan even een rom porten. Meer hierover in het Fok! stukje. :)

Het leuke aan dit soort meetings is dat het gehouden wordt in hotels vooral. Deze keer het Intercontinental Hotel in OCT. Voor iedereen die wel eens in Chinese hotels is geweest, en dan vooral de 5sterren hotels weet dat dit inhoud: een enorme lobby, veel goud en overdadigheid. Heel veel kitsch. Ook hier is dat het geval. Maar altijd leuk om te zien. Bij binnenkomst op de foto natuurlijk. ;)
De pers presentatie was netjes, leuke muziek en nuttige informatie. Hierna een besloten meeting met de Senior VP van Cyanogen en de CEO van ZUK. Hier een hoop informatie uit kunnen halen.

Na zo'n presentatie is het altijd tijd voor het diner. En dit soort hotels pakken altijd goed uit.
Wijn, rijstwijn, thee etc voor handen en de appetisers stonden al klaar.
Nu zat ik aan tafel met een aantal anders bloggers zoals Andi van Gizchina, Greg van Jitgeek en een paar Amerikanen van XDA etc. En een stel Russen.
De baiju ging er bij de Russen goed in, dat spul is retesterk maar het leek ze weinig te doen. ;)
De Amerikanen keken vooral naar het eten, de eendetong, kreeft (niet gepeld maar in stukken gehakt), veeal Cantonese gerechten gingen er bij hun niet in. Alleen de kippepoten gingen er hard doorheen bij ze (en dan niet de kippevoeten die er ook waren maar de gefrituurde kippepoten).
Altijd leuk zo'n press conference. Volgende keer wel wat meer visitekaartjes printen, was er al gauw door heen.

Voorzo ver de press conference. Op naar de draadloze herrie.
ZUK lanceerde tegelijk met hun smartphone ook een merk accessoires. Een powerbank (9000mAh, dual USB), een Type-C headset en een draadloze speaker.
Nu heb ik vorige week met de Xiaomi gespeeld dus nu eens met deze spelen.

Specificaties:
Merk: A Dece Oasis (ADO) Mate 3
Interface: USB2.0
Materiaal: ABS, Metaal
Bluetooth Versie: V2.1
Protocol: AVRCP, A2DP
Werkbare Afstand: zonder obstakels 15m
NFC: Ja
Speaker Batterij Capaciteit: 1800mAh
Voeding: USB
Voltage & Amperage: 5V 1A
Power Output: 4W
Kleur: White
Gewicht: 116 g / 4.09 oz
Dimensies: 50 x 50 x 48 mm / 1.97 x 1.97 x 1.89 inch

Als eerste val op hoe compact deze speaker is. Hij is vrij klein, vierkant van vorm, hij zou zo in je broekzak passen. Als je de speaker beet pakt valt je het volgende op, de rubberized feel. Dit geeft een extra premium dimensie aan de speaker. Ook de voet van de speaker is gemaakt van rubberised materiaal waardoor deze niet makkelijk wegglijd. De speaker opening zit aan de bovenkant, en de usb zit aan 1 van de zijdes. De powerbutton aan de andere zijde. Verder is de speaker heel clean gedesigned. Dit zou zo in de collectie van Apple of Xiaomi passen.

Eenmaal een paar seconden op de powerbutton gedrukt hoor je een bliepje en gaat de powerled blauw knipperen. Vervolgens pairen op de smartphone en je kan aan de slag. Dit alles gaat vrij snel. NFC pairing helaas nog niet kunnen proberen door de kuren met mijn smartphone.
Opladen gaat via een microusb aansluiting, en geeft een mooie rode powerled tijdens het laden.

Dan het geluid, vergeleken met de Xiaomi is de ADO was minder vol van klank maar er komt een behoorlijk volume uit voor zo'n kleine speaker. Perfect voor gebruik op je buro of kleine kamer.
Het is niet zoals de Xiaomi White speaker of de Earson 160 een speaker waar mee je een house party kan houden. Dit is meer een speaker voor persoonlijk gebruik. En daar klinkt ie uitstekend.
Koppel dat aan een lange accuduur (mijn Honor 6+ was eerder leeg dan de speaker) en je hebt een hele leuke speaker. Zeker omdat hij te krijgen is onder de $20.
Je vind deze speaker oa. hier.

ado
http://static.tweakers.net/ext/f/LQztl0crUC4LhfGjgtgHDei0/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/HTHRXzSCZSFWmaObihxsfor5/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/zQ4SAtgU1bb45WmcvWOQLGc6/thumb.jpg
http://static.tweakers.net/ext/f/YdnKqUgXW2ewAWtDgRKOBpwK/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/19bQV4P6av19g5EBxAK7SWnB/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/fiyK1tNByKHDzOEhvUr9qiIU/thumb.jpg

Draadloze herrie van Xiaomi

Door Kenzi op maandag 17 augustus 2015 05:34 - Reacties (9)
Categorie: Reviews, Views: 3.600

Een van de eerste dingen die me op viel toen ik hier in Shenzhen een kantoor binnenliep was hoe stil het was. Nergens een radio die muziek staat te spelen of iemand die wat achtergrond muziek draaide.
Terug in Nederland was ik gewend altijd wel muziek te horen. Het begon al bij mijn vakantiebaantjes in de bouw of kassen waar eigenlijk altijd wel een ghettoblaster waarop 3FM of KinkFM te horen was.
Ook toen ik op kantoor ging werken hadden we altijd wel muziek aan staan, soms streams van Digitally Imported (Winamp Shoutcast O+ ) of gewoon wat mp3tjes.

Hier in China, niks nada noppes. Iedereen zit achter zijn pc en nergens klinkt een muziekje op de verdwaalde ringtone na. En die paar mensen die naar muziek luisteren doen het via een kop telefoon.
Een beetje een dode boel als je het mij vraagt, en volgens een aantal onderzoeken zouden mensen ook harder werken met muziek.

Eens kijken of ik daar wat verandering in kan brengen door een product uit te proberen wat er uitermate geschikt voor is. De Xiaomi bluetooth speaker.

Product Specificaties:
Merk: Xiaomi
Interface: USB2.0
Materiaal: ABS, Metaal
Bluetooth Versie: V4.0+EDR
Protocol: AVRCP, A2DP
Werkbare Afstand: zonder obstakels 10m
Speaker Batterij Capaciteit: 1200mAh
S/N: 80dB
Voeding: USB
Voltage & Amperage: 5V 0.5A
Power Output: 1.8W x 2
Kleur: White
Gewicht: 276 g / 9.74 oz
Dimensies: 153 x 60 x 25 mm / 6.02 x 2.36 x 0.98 inch

Tot zo ver het technisch geneuzel.
De speaker komt in een simplistische doos zoals we gewend zijn van Xiaomi. Deze keer in het maagdelijk wit. Op de voorkant staat de speaker afgebeeld, op de achterzijde de specificaties. Meer niet.
Ook bij het open maken kom je niet veel tegen; de speaker en een klein kaartje (in het Chinees) over de speaker. Geen oplaadkabels? Nope.

Het design van de speaker is net zo minimalistisch als de verpakking. De voor en achterzijde zijn gemaakt van wit ABS plastic, de voorzijde is vrijwel geheel geperforeerd, de achterzijde niet.
De gehele zijkant is gemaakt van een metalen band die rondom gaat. De enige onderbreking is de power button, klein ledje en usb aansluiting die naast elkaar zitten op 1 zijde.
Geen 3,5mm aansluiting? Nope.
Echt groot is de speaker niet, en zwaar ook niet. Toch blijft hij wel redelijk stabiel staan.

Gezien het ontbreken van een handleiding is het een kwestie van proberen. Eerst maar eens een microUSB kabel aansluiten. Zodra je een kabel aansluit gaat de LED rood branden. Als de accu vol is gaat het LED weer uit.
Aanzetten doe je door de knop een paar seconden ingedrukt te houden, Hierna hoor je een deuntje wat aangeeft dat de speaker aanstaat.
Pairen ging vrij snel met mijn Honor 6+. Kreeg netjes te zien " Mi Bluetooth Speaker " in tegenstelling tot bijv de Mi Band waar ik nooit de naam te zien kreeg maar alleen het MAC-adres.

En dan het belangrijkste, het geluid. 2x 1.8W klinkt op papier niet zo denderend maar het geluid wat uit de Xiaomi speaker komt is behoorlijk. De speaker kan vrij luid, dusdanig dat collega's een stuk verderop nog steeds konden meegenieten (en gezien de blikken die ik kreeg waarderen ze Die Antwoord's I fink u r freeky niet zo. Het geluid wordt niet echt schel naar mate het volume hoger wordt wat bij veel goedkope speakers wel zo is. Maar zelden zal ik deze speaker op 100% zetten. (mijn inears bijv komen nooit boven de 15% uit). Het geluid is vrij divers maar neigt wel veel naar de zwaardere klanken. Dance songs klinken dan ook aardig goed, klassiek wat minder. Nu ben ik geen audiofiel dus voor mij is het prima.
Wat wel apart is voor een speaker in deze prijsklasse, is dat het een stereo speaker is. De meeste bluetooth speakers zijn mono (en moeten dus het geluid van stereo naar mono downmixen).

Wat de batterij betrefd, een werkdag is prima te halen. Xiaomi zegt zelf 10 uur, bij mij hield hij het er na zo'n ruim 8 uur mee op.

Ter conclusie. De Xiaomi Bluetooth Speaker is een simpele maar effectieve bluetooth speaker. Makkelijk in bediening, ruim voldoende geluidsgeweld en goede accu duur.
Als je die microfoon, NFC, 3,5mm aansluiting of bedieningsknoppen mist, dan kan je een Earson ER151 of de ronde Xiaomi Bluetooth Speaker aanschaffen. Wil je gewoon puur muziek luisteren dan is deze prima.

Je kan de speaker oa. hier vinden.

xiaomi
http://static.tweakers.net/ext/f/odlcYzhZkIyoLEYqkvxGIJHx/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/nFHHfVmkhUY6YWS3PT5nMhl3/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/LO9ApbYnJsH0O8fbW30ytGSW/thumb.jpg
http://static.tweakers.net/ext/f/rY9FQMnS58IUSfmDoE01lYaS/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/MmBWkxR2daz53yKseE6mjtjE/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/PVlQOIuATCSdZknL6rZqudb7/thumb.jpg
http://static.tweakers.net/ext/f/8uwsD1QSF5Wbr5XfnCc22RMz/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/26beTiQFuYuUaNSaalHFAwc6/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/Qxfu4sO9A1weBVN34VXZ0kOp/thumb.jpg

Xiaomi Mini Router, there's an app for that.

Door Kenzi op woensdag 3 juni 2015 05:17 - Reacties (17)
Categorie: Reviews, Views: 5.419

Terug in Nederland had ik een enGenius router setup, werkte altijd perfect en stabiel.
Moest ook wel met 3 PC's. Xbox 360, PS3, NAS, Apple TV, Zotac mini, berg smartphones en tablets.
Hier in China, mjah. Een laptop, smartphone en soms een tablet maar nooit tegelijkertijd.
Dus daar was niet zo veel baat bij om al die apparatuur mee te slepen.
Bij mijn China Telecom adsl kreeg ik een cheape wireless router van Mercury. Compleet in het Chinees natuurlijk maar goed, het was redelijk in te stellen en het werkte.

Maar het kriebelt toch een beetje en toen ik de kans had om een Xiaomi mini router te proberen die gelijk aangepakt. De specs zijn op zich niet zo heel denderend. Vergeleken met mijn Mercury heeft de Xiaomi alleen als extra 5,4Ghz. Maar goed, van Xiaomi wist ik dat de intergratie met zijn andere producten vaak top is.

En dat er een app is! Ja, een app voor je wifi router. Later meer daarover.
Eerst de specs:

CPU: MT7620A @ 580MHz
ROM: 16MB SPI Flash
RAM: 128MB DDR2
WIFI: 2,4Ghz (max 300Mbps), 5Ghz (max 867Mbps)
11a/g, 11b, 11n, 11ac
Antenne: Externe dual-band omni-directional x 2
Interface:
USB 2.0 (5V / 1A)
10/100M LAN (Auto MDI/MDIX) x 2
10/100M WAN (Auto MDI/MDIX)
LED indicatie (rood, blauw, geel)
OS: MiWifi gebaseerd op OpenWRT (Chinees)
App: Android of PC

Er zit bij de router geen cd met software. In plaats daarvan zit er een QR code in het boekje die je een app laat downloaden. Deze Mi Wifi app is in het Chinees maar ook zonder kennis van de Chinese taal is deze makkelijk te doorlopen.
Even aanmelden met je Xiaomi account (of er 1tje aanmaken) en dan wifi selecteren (de router wel aanzetten dus) en je kan de router gaan instellen.
Met de app kan je de meeste instellingen van je router veranderen. Ook kan je er de internetsnelheid zien, hoeveel devices er verbonden zijn (en die eventueel er uit knikkeren) en ook regels instellen (bijv, welke tijd de router aan moet staan).
In eerste instantie dacht ik dat die app een gimmick was, maar het blijkt best handig te zijn.
Zo kan je heel makkelijk achterkomen dat je toch maar eens je wachtwoord moet wijzigen omdat je buurman meegeniet van je internetverbinding (bij mijn Mercury moet ik eerst door 3 menu's heen klikken voor ik een dhcp clientlist zie).
Ook kan je via de app de files op de aangesloten usb disk benaderen. Best handig zo'n eigen cloudserver. :)

Al met al een best leuke router. Misschien dat sommige mensen de gigabit poorten missen maar voor de internetverbindingen die we hier hebben is dit meer dan genoeg. En daarbij zitten alle apparaten op wifi aangesloten en niet bedraad.
Mocht je toch gigabit willen dan kan je de iets duurdere Cloud Router kopen van Xiaomi. Die heeft wel 4x 10/100/1000 en gigabit wan.
Voordeel van dit ding is ook dat ie redelijk plat en klein is, handig mee te nemen dus. En aangezien ik redelijk vaak in hotels verblijf die extra vragen voor wifi gebruik maar wel ethernet hebben is dit perfect.

Wil je gewoon een simpele router dan is dit een leuke deal.

Wat foto's:

MiWifi
http://static.tweakers.net/ext/f/6jg0dXjpLZdl3xkTyTBSToiP/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/REv1yooGgB9C2rUBA8dFgTDC/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/f4z7WuvnTdXgk1wZoOVCH9Ym/thumb.jpg
http://static.tweakers.net/ext/f/zrnAWtNR034L6yFdve3Op3fV/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/A49wJ8dHQzQ2UZulbXT4tmS1/thumb.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/RQ96324qo7GrSt6NGRqbFwkR/thumb.jpg
http://static.tweakers.net/ext/f/ooS3nQKArzCWQR8BuWcgNB8x/thumb.jpg


Info over setup
Info over OpenWRT op de router
Hier is de router onder andere te krijgen.

Meizu MX4 Pro & Wordpress

Door Kenzi op maandag 9 februari 2015 03:17 - Reageren is niet meer mogelijk
Categorie: Reviews, Views: 876

Veel mensen zegt de naam Meizu weinig maar hier in China is het een redelijke grote naam. Begonnen met goedkope Mp3-spelers, en via wat uitgebreidere Mp4-spelers in de smartphone markt gestapt. Hun modellen zijn veelal buidget / instapmodellen (kan niet wachten om de Meizu m1 te mogen reviewen, potentiele Red Mi2 killer, maar de MX4 was wat meer highend. En de MX4 Pro is weer een stapje hoger.

We hebben hier een paar daagjes met de MX4 Pro gespeeld en het is een best leuk toestel. De hardware is zeer goed te noemen, alleen Meizu ligt een beetje achter wat betreft de software.
FlyMe os voelt gewoon nog niet af, maar Meizu is er druk mee bezig en na onze review was er al een nieuwe build die oa. de camera issues fixed.

Mijn collega's en ik hebben het samengevat in een video:Het is best een tof toestel als ze de software fixen. Maar de prijsklasse waar ze in zitten is moelijk.
Hier in China is de MX4 Pro even duur als bijv de Xiaomi Mi4 of Oneplus One.
Nu is Oneplus One is hele kleine speler maar Xiaomi is nummer 1. Ook zit bijvoorbeeld Huawei met zijn Honor 6 Plus in dezelfde prijsklasse. Lastig dus voor Meizu. Misschien dat de m1 en Note Meizu wat meer op de kaart gaan zetten want het merk verdiend zeker een kans.

Is er iets als te goedkoop?

Door Kenzi op woensdag 7 januari 2015 03:55 - Reacties (16)
Categorie: Reviews, Views: 5.190

Het is weer een tijdje geleden dat ik hier iets gepost heb. Feestdagen, vakantie en vooral vergaderingen, over het afgelopen jaar en het komende jaar. :z :z

Maar weer eens aan de slag. Mijn buro ligt in ieder geval weer vol, een WLToys RC car, woohoo!!
Teclast dual OS tablet om te kijken of dual os nu echt werkt of een leuke gimmick is.

Voor me ligt nu een Cubot S200, een smartphone van nog geen §90.
Het afgelopen jaar hebben de budget smartphones een enorme vlucht gemaakt. Onder andere door het succes van Xiaomi met de Redmi 1 / 1S zijn er meer en meer makers van budget smartphones.
Er is een ware stortvloed van smartphones met een MTK soc. Maar is er iets zoals 'te goedkoop' ?
Is een smartphone van onder de 100 euro nog wel een beetje kwaliteit?

Cubot is een budget smartphone merk met modellen tussen de §50 en §150. De S200 met een prijs van §89 is geen uitzondering.
De specs zijn niet echt bijzonder, als SoC is gekozen voor de MTK6582 Quadcore. De S200 heeft verder 1GB geheugen en 8GB rom, een 720p 5" IPS display, 8MP camera. 3G op 850Mhz / 2100Mhz en een 3300mAh accu.

Wat betreft design is het zo op het eerste gezicht ook niet echt bijzonder, de voorkant is een 13 in dozijn design. Ook deze phone heeft een zilveren rand rondom alhoewel wat dikker en glimmender dan de meeste andere. De achterkant is wel iets anders dan je zou verwachten. De plastic backcover is gecoat in iets wat aanvoelt als nepleer. De telefoon voelt overigens wel wat zwaar aan.

De S200 draait een vrij stock versie van Android 4.4 met wat extra features zoals Smart Wake (gestures waarbij je verschillende functies kan starten vanuit standby mode). Bladeren door de apps gaat redelijk vloeiend. Bij meerdere open apps merk je wel dat het wat minder wordt. En 3D spellen zullen niet echt soepel lopen maar met een Antutu score van 18420 is dat ook niet zo verwonderlijk.
GPS, wifi, bluetooth (helaas 2.0, geen 4.0) werken allemaal naar behoren. Met de 3300mAh batterij hou je het gemiddeld wel zo'n anderhalve dag uit bij normaal gebruik.

De verpakking is degelijk. De telefoon doet wat je mag verwachten voor §89 euro. Voelt misschien wat goedkoop aan door het gebruik van plastic en nepleer (compleet met nepstiksels) maar daar betaal je dan ook (niet) voor. Alleen zitten mensen hier op te wachten? Het budgetsegment is echt vol met MTK6582 en soortgelijken die allemaal op elkaar lijken en weinig voor elkaar onder doen. De een heeft een iets grotere accu, de ander Gorilla glass maar het is vrijwel allemaal hetzelfde.

De Cubot S200 is een leuke telefoon als je een goedkope Android phone wil zonder al te veel te willen betalen, als tijdelijke vervanging bijvoorbeeld, of als eerste smartphone voor je oom / tante.
Maar ik denk dat de meeste Tweakers die een budget smartphone zoeken het toch net iets hoger zoeken en dan uitkomen bij bijvoorbeeld de Redmi 1S, Zopo ZP998, Jiayu G4s en aanverwanten.

http://i.imgur.com/y0xeKq0s.jpg
http://i.imgur.com/2H3VYaQs.jpg
http://i.imgur.com/9KpWRNXs.jpg
http://i.imgur.com/Jjey71Ls.jpg