Ziekenhuizen in de vreemde

Door Kenzi op woensdag 25 maart 2015 08:35 - Reacties (10)
Categorie: Shenzhen, Views: 2.625

Ziek worden is iets wat je altijd al probeert te voorkomen maar al voordat ik naar China vertrok werd me op mijn hart gedrukt vooral toch maar niet ziek te worden "want de Chinese medische wereld was nog niet zo ver".

Mijn eerste ervaringen hier waren dan ook wat vreemd. Apotheken kan je hier echt overal vinden, elke straat heeft er wel een paar. Je kan daar vanalles vinden, van reguliere zelfmedicatie, paracetamol etc, tot traditionele medicatie (TCM, oftewel Traditional Chinese Medicine, vooral veel thee, planten / dierextracten).
Ook kan je in elke straat wel een kliniek vinden. Als je daar naar binnen gluurt, wat vaak enorm makkelijk is door de grote etalage ruiten, zie je een hoop bedden met daarom mensen, 9 van de 10 keer aan het infuus. Het lijkt een beetje de standaard oplossing voor veel kwaaltjes: een infuus met zout oplossing.

Ziekenhuizen zijn er ook vrij veel te vinden, en maken ook veel reclame. Op de zijkant van de bus, posters in het metrostation of gewoon flyeren op straat, ziekenhuizen "werven" actief patienten. Wat op zich een vreemde gewaarwoording is.

Ziekenhuizen zijn er in verschillende varianten. Er zijn de publieke ziekenhuizen, door de staat gerund, vaak het goedkoopst, en dus ook het drukst bezocht.

Dan zijn er de private ziekenhuizen, veelal cosmetische, of gespecialiseerde ziekenhuizen. Die zijn wat duurder, vaak wat moderner uitgerust en sjiekere gebouwen.

En dan zijn er ziekenhuizen zoals het Shenzhen Hong Kong University Hospital. Een ziekenhuis wat naar buiten wil brengen dat zij vooral toch beter zijn. Artsen komen uit naburig Hong Kong, het complex is enorm, modern en de standaarden zijn veel hoger. En de prijzen ook een flink stuk duurder. Dit ziekenhuis is vooral populair onder de expat community (die niks moeten hebben met de Chinese ziekenhuizen).

tjah, toen kwam het moment dat ik ziek werd. de meeste van mijn expat vrienden drongen er op aan om naar Hong Kong te gaan. Maar gezien dat weer reizen, verblijf in HK en hoge prijzen met zich zou meebrengen, en ik als nuchtere Nederlander zoiets had van waarom meer betalen, ben ik naar het lokake publieke ziekenhuis gegaan (met een vriend als tolk)

Daar aangekomen is het wel even slikken. Het gebouw is oud, van binnen ziet het er ook niet echt modern uit maar ok. Daar valt mee te leven.
Je moet je eerst inschrijven, 5 minuten werk en je krijgt meteen een pasje. Vervolgens naar de juiste balie, nummertje krijgen en wachten. In het weekeinde lang wachten, aangezien het een publiek ziekenhuis is kan dat oplopen tot een paar uur. Maar goed, onze beurt, klein kamertje in waar de dokter zit, om vervolgens de rest van de mensen letterlijk er uit te werken. Chinezen zijn niet zo van persoonlijke space en blijven gerust in het kamertje staan, anders zou zomaar hun plek gestolen kunnen worden in de rij wachtenden. Maar goed, na wat duwn en trek werk en boze blikken de deur kunnen dichtdoen een gesprek met de dokter. Verwijsbriefje om een foto te maken, weer in de rij, foto maken, betalen, terug naar de dokter, deze keer zonder nummer maar gewoon vooraan de rij insluiten (je moet echt niet beleefd zijn want dan sta je 's avonds nog achteraan), receptbriefje mee en naar beneden om de medicijnen op te halen (en eerst betalen).

Geen idee waar al die expats zo bang van zijn... mijn ervaringen tot zover zijn prima.

Voor een consultatie + anti biotica kuur was ik nog geen RMB 80 kwijt. Dezelfde behandeling en medicijnen zou me bij een private ziekenhuis zo'n RMB 800 kosten.

Daar wil ik best een beetje luxe voor inleveren.

Maar goed, je moet je ook een beetje kunnen inleven in hoe het werkt hier. Zoals wachtrijen. Je krijgt een nummer maar dat wil niet zeggen dat je op een stoel kan gaan zitten wachten tot je nummer omgeroepen wordt. Je moet toch wel wat ellebogen gebruiken om je plekje veilig te stellen. Staat dat je niet aan, dan moet je naar een private ziekenhuis, of naar Hong Kong.
En wil je een beetje privacy, dan moet je tegen boze bklikken kunnen en die gasten gewoon de kamer uit duwen.

Maar goed, een bekende van mij uit Amerika demonstreerde het pas goed. We zouden samen wat gaan drinken, Ze woont zo'n 30 minuten met de auto bij mij vandaan. 2 uur later was ze er nog niet.
Ze stond vast op een kruispunt "want iedereen dringt zo maar voor en ik kom niet verder" 8)7
Je rijdt in een BMW X6, dan moet je ook gewoon doorduwen, ze gaan vanzelf opzij. Als je blijft staan gaat inderdaad iedereen voor je.

Uber? Ik pak lekker de bus.

Door Kenzi op woensdag 4 maart 2015 07:27 - Reacties (5)
CategorieŽn: China, Shenzhen, Views: 3.901

Eind 2013 begon Uber stilletjes met zijn uitrol in China, om vervolgens echt te lanceren in Shenzhen.
Shenzhen is bij uitstek een stad waar taxi's het goed doen. De afstanden zijn vrij groot, er is enorm veel forenzen verkeer en het OV kan af en toe overvol zitten. Ideale omstandigheden denk je dus voor het lanceren van Uber. Een goede kans om de Chinese markt te betreden!

Een goed begin is het halve werk. Maar in het geval van Uber was het geen goed begin.
Te weinig chauffeurs, een stad met onofficieel meer dan 20 miljoen inwoners en een hoop buitenlandse toeristen / werknemers / bezoekers, dan redt je het niet met een handjevol chauffeurs.
In de begin tijd zat ik vaker te kijken naar een scherm "Geen auto's beschikbaar" dan mij lief was.
Tweede probleem was waar die chauffeurs waren als ze geen rit hadden. Vaak was dit of Shekou (de expat communitiy) of rond het CBD. Op zich logische keuzes maar het maakt de frustratie niet minder om. Het vinden van een rit was gewoon onmogelijk.

Hier is later een hoop verbetering in gekomen met de additie van UberPop, ' gewone' personen die hun auto ter beschikking stellen. Ineens waren er een hele berg chauffeurs bij en op vele plekken in de stad. En goedkoper dan de normale taxi! Perfect zou je zeggen.

Een ander probleem was de app. Als je deze zoals ik deed van de Google Play Store haalt, werkt de app met Google Maps. Fijn! Google Maps is geblokkeerd in China 8)7 8)7
Een taxi app waar van de map niet werkt = useless.
Nu was er ook een Chinese versie van de app, iets lastiger ivm taal maar ok. Die werkt met Baidu Maps. Ha! Mooi!. Die app wordt wel minder vaak geupdate, en je moet er ook een Chinese app market eerst voor instaleren maar ok. Het gaat de goede kant uit.

Na een roerige start ben ik dan toch wel een beetje gehecht geraakt aan Uber.
Tot een maand geleden. Voorheen was Uber creditcard only, wat op zich in China vreemd is omdat veel mensen Alipay gebruiken. Ik was dan ook erg blij toen Alipay werd toegevoegd.
Maar toen ging het mis. Op de website Uber.com kan je alleen creditcard toevoegen, geen Alipay.
Dus dan via de app. Hier kan dat wel. Vervolgens krijg je een scherm met daarin de mededeling " Verify your Alipay. wait for an sms, reply on the sms and restart the app" .
Ok, SMS komt binnen. Ik reply. En restart de app ... Hey hetzelfde scherm weer.
Dan de app maar ff killen in taskmanager en opnieuw starten. Zelfde scherm.
Data leeggooien? App deinstaleren, opnieuw instaleren, nog steeds zelfde scherm.
En dit scherm is niet weg te krijgen. Dus de app is onbruikbaar.

Ok, andere telefoon dan maar? Hey, daar inloggen en ...ahhhh weer dat scherm.

Zucht, dan maar een ticket aanmaken op support.uber.com
Na een dag gewacht te hebben, geen reply.

Ok, ik mail ze wel op support@uber.com

Geen reply

supportshenzhen@uber.com (van hun Wechat)

Geen reply

supportsz@uber.com

Geen reply

Zucht.. Facebook? Geen reply

Twitter? Ze hebben zelfs een support twitter account.

Maar wat denk je, geen reply.

Op geen enkele mogelijkheid zijn ze te bereiken.
Dit duurt nu al meer dan een maand.
Totaal geen reactie van Uber .....

Dididache en Kuaidi Dache, de taxi apps van internet giganten Baidu en Tencent hebben gezamelijk 99% van de markt in handen.
Met de recente 'waarschuwing' van de Chinese overheid aan Uber over hun UberPop service (de Chinese overheid wil geen ongelicenseerde bestuurders die voor taxi spelen maar treedt nog niet op) heeft Uber een zware taak voor zich om te overleven in China.
Maar juist die markt hebben ze nodig nu het in andere landen erg lastig gaat.

Alleen moet je klantenservice dan wel op zo'n niveau zijn dat je je klanten niet wegjaagt. En gezien die comments op Twitter en Facebook is de klantenservice van Uber nou niet echt goed te noemen.


Ik pak lekker de bus.......


*update* ik heb een reactie van de Nederlandse helpdesk! :)
Die hebben mijn wachtwoord hersteld ... :(

*update 2*

antwoord:
"Dank voor je bericht. De melding die je krijgt is niet van ons maar van Alipay. Ik wil je dan ook adviseren om contact met Alipay want wij kunnen je hier helaas niet verder mee helpen.

Excuses voor het ongemak en ik hoop dat Alipay een oplossing heeft voor je probleem!"

....Het is een melding die ik in de Uber app krijg. Wat heeft Alipay daar mee van doen?

Wordpress & China

Door Kenzi op maandag 9 februari 2015 03:37 - Reacties (8)
CategorieŽn: China, Hong Kong, Shenzhen, Views: 3.529

Hier in China doe ik vooral freelance werk en zodoende heb ik pas geleden de kans gehad om mee te werken aan een guidebook voor nieuwe expats die Shenzhen aan doen.
Door tijdsgebrek en het moeten werken met vrijwilligers die niks vrijwillig willen doen is het guidebook niet helemaal geworden wat ik er van had willen maken.

Dus dan maar zelf wat in elkaar zetten. Gezien publiceren in China (en er geld mee willen verdienen) een hele groot legaal gevecht is en ik daar op dit moment weinig tijd voor heb dan maar op het web.

Nu krijg ik al geruime tijd spam van GoDaddy, geen idee waarom maar het kwam nu wel goed uit.
RMB 85 voor een domein naam + Wordpress hosting voor 1 jaar, pff voor dat geld, waarom niet.
Zonder al te veel na te denken een domeinnaam uitgezocht en betaald. Niet veel later bevestiging en ik kon aan de slag. Oh, right .... Wordpress, hoe ging dat ook alweer. Laaaaang geleden ooit eens een blogje gemaakt op Wordpress.com maar verder dan dat niks gedaan. En nu een complete site in elkaar bouwen? Mooi dat we daar Themeforest voor hebben :) Graphicriver heeft me altijd wel een hoop tijd bespaard als iemand ineens weer snel een poster moest of iets dergelijks dus waarom niet even kijken op de zustersite Themeforest. Na een leuk theme gekocht te hebben eens aan de slag.

Wordpress werkt best makkelijk, te samen met het theme is het af en toe puzzelen maar vrijwel iedere noob kan er vrijwel een site mee bouwen die er best leuk uit ziet. Ok, het ziet er allemaal vrijwel hetzelfde uit maar toch.

Maar dan ... China is druk bezig met VPN's blokkeren. Astrill (de vpn die ik gebruik) werkt niet meer op iOS, en bij de Windows versie zijn veel servers geblocked. OpenWeb werkt wel maar is vrij beperkt, het is meer gewoon een proxy. Liever heb ik de 'echte' VPN functie, en gezien OpenVPN niet werkt heeft Astrill StealthVPN. Die werkt perfect. Maar .... tot voor kort kon je als je een linkje op je Facebook plaats die addon gratis krijgen. Nu China druk bezig is met VPN's afknijpen en je die functie hard nodig hebt is die promo ineens afgelopen. Fijn ...moet je weer 5$ extra gaan betalen. Iets zegt me dat het aflopen van die promo geen toeval was.

Godaddy heeft al tijden een roerige relatie met China, soms is het controlpanel niet te bereiken, en soms zijn Godaddy gehoste sites in China of heel traag of totaal niet te bereiken zonder VPN.
En dan heb je nog de social widgets in Wordpress, ik ben er nu dus ook achter dat als ik die gebruik mijn pagina in China heel erg traag laadt omdat de widget info probeerd op te vragen bij oa. Facebook en geen reactie krijgt. ....AHHHH...
even snel een site inelkaar knutselen (vroeger nog html sites lopen kloppen in Notepad) wordt nu dus echt een heel karwei.

Ik ben iemand die het leuk vind om nieuwe plekken te ontdekken. En dan vooral juist die plekken die niet in de Lonely Planet staan, of op Tripadvisor. Dat ene kleine strand onder de bomen waar niemand komt. Of die kleine achteraf steeg met leuke winkeltjes.
En van de mensen die ik elke keer meesleep daarnaar toe hoor ik dat ze het wel op prijs stellen en dat soort informatie graag willen zien. Dus ik ga door :P Mijn site moet er komen. Op dit moment is het een soort van alpha versie met een hoop onzin, maar toch ;)

oh, je kan die alpha zien op www.asiageek.net :D

wees een beetje lief met de comments :p

Tinydeal Experience part 3

Door Kenzi op dinsdag 16 december 2014 08:27 - Reacties (17)
CategorieŽn: China, Shenzhen, Views: 3.101

Het is al weer meer dan een maand dat ik hier nu werk. Tijd voor een evaluatie. :)

Werken op kantoor is altijd een beetje lastig geweest voor mij. Ik ben iemand die op de meest gekke momenten op nieuwe ideeen komt, of het nou 1 uur 's middags is of 1 uur 's nachts. Dus zo'n 9 tot 6 baan is even wennen. Zeker als je om 7 uur opstaat om dan om 7:30 de bus te pakken.

De eerste tijd is altijd even aankijken. Nieuwe collega's. andere taken en altijd even aftasten. Normaal is dat al een uitdaging, laat staan dat het in een ander land is. Maar ik ben zeker blij met mijn nieuwe collega's. De meeste communicatie gaat in het Engels (mijn kennis van de Chinese taal beperkt zich op dit moment nog tot het bestellen van eten en aanwijzen welk vlees / fruit ik wil in de supermarkt 8-) ). Wat me opvalt is de teamspirit en de goede sfeer, ook buiten werk.
Die teamspirit komt ook onder andere door de activiteiten buiten werk. Zoals dit:
http://i.imgur.com/YNWNawel.jpg
pizza met het team :Y) :Y)

Het kantoor bevind zich in een buitenwijk van Shenzhen tussen een aantal fabrieken / kantoren. Shenzhen is een stad die pas zo'n 40 jaar oud is. De enorme groei en alles wat dat met zich mee bracht heeft een unieke stad opgeleverd. Dit deel van de stad is vooral industrie en bijbehorende woningen.

http://i.imgur.com/hv2snSzl.jpg

Van buiten lijkt het een grauwe bedoening maar binnen is het een effecient en gezellig kantoor.
1e verdieping ( = begane grond gezien ze hier met tellen beneden beginnen, wat mij al vaak genoeg op de verkeerde verdieping heeft doen belanden)

http://i.imgur.com/3q64Yhll.jpg

Er is ook een bedrijfskantine maar die bevind zich in een ander gebouw, waar ook een gedeelte van het personeel woont. (Veel bedrijven bieden woonruimte aan dichtbij / op het bedrijf omdat veel werknemers niet uit Shenzhen komen en betaalbare woonruimte lastig te vinden kan zijn)

http://i.imgur.com/XGRfVWbl.jpg

In het kantoorgedeelte heeft iedereen zijn eigen buro, waarbij de meeste hun buro eigen maken door wat dingen van thuis mee te nemen. Hun eigen mok, veel planten en allerhande dingen.
Iets wat je ook in een kantoor in Nederland zou verwachten. Wat dat betreft is het niet zoveel anders. Tuurlijk, iedereen om me heen spreekt een andere taal maar er zijn ook dagen voorbij gegaan in Nederland dat ik amper Nederlands hoorde.
Ook wat betreft mijn werk-pc is het niet veel anders. Windows XP (ik heb thuis Windows 8.1 dus ik zit nu elke keer met mijn rechtermuisknop op de startbutton te klikken om de pc uit te zetten 8)7 )
Skype, Microsoft Office, Adobe Photoshop, allemaal herkenbaar. Foxmail, ook nog wel. KK Messenger, wut :? Dat is dus een soort van Lync, een interne messenger service om met je collega's te praten en bestanden uit te wisselen. Best leuk, alleen zijn alle namen in het Chinees en voor mij onmogelijk om te onthouden. Gelukkig kwam mijn team met een perfecte oplossing, een excel sheet met de namen in het Chinees en Engels }>

Iets waar ik nog wel wat aan moet doen is dit keyboard, ik wil mijn Euro teken!! :*)


Wil je zelfs eens kijken hoe het hier aan toe gaat bij Tinydeal? Je kan nog steeds meedoen met de Tinydeal Experience. En er is een Nederlandse gids nu 8-) Je krijgt de kans om eens de andere kant te zien en een miljoenenstad als Shenzhen te verkennen. (en Hong Kong is 30 min hiervandaan)
http://www.tinydeal.com/images/logo.png
The Tinydeal Experience


impressie van vorig jaar :)
ps. als iemand komt, neem drop en stroopwafels mee!! plz! _/-\o_ _/-\o_

ps2: moet er een Tinydeal kalender komen met de dames (of heren) van TD? :+

Hong Kong and back again

Door Kenzi op dinsdag 9 december 2014 03:43 - Reacties (11)
CategorieŽn: China, Hong Kong, Shenzhen, Views: 2.685

Eens in de zoveel tijd kriebelt het een beetje en wil je even wat anders.
Shenzhen biedt heel veel maar vlakbij is een stad die nog veel meer biedt:
Hong Kong.

Hong Kong grenst aan Shenzhen, met een aantal verbindingen waar je de grens over kan steken. Echter ben je dan in de New Territories en niet het Hong Kong wat de meeste kennen, Kowloon (en dan vooral TST) en Hong Kong Island. Dat is nog een uurtje met ov van de grens vandaan.

Vandaag maar in stijl naar HK. Er zijn aardig wat electrische taxi's en bussen in Shenzhen en natuurlijk vrijwel alle brommers / scooters zijn electrisch maar prive auto's zijn nog 99% benzine / diesel. Tesla probeerd al een tijdje voet aan de grond te krijgen in China dus maar eens tijd om die uit te proberen.

http://i.imgur.com/E1j0il9l.jpg
http://i.imgur.com/OCOXcN2l.jpg
Ziet er slick uit, binnenin zeer luxe en ruim. Jammer alleen dat ik bij elke hobbel met mijn hoofd tegen het plafond zit achterin, en met mijn 1,81 ben ik toch niet erg lang.


Hong Kong was weer aardig druk, veel mensen die kerst inkopen deden.
Even een stop gemaakt bij Admiralty, kijken wat er overgebleven is van de umbrella revolution.
http://i.imgur.com/gx41wK9l.jpg

En dan de shop waar ik voor gekomen was. Als je een beetje bekend bent in HK ken je deze plek wel.

http://i.imgur.com/aHi3OkSl.jpg
De Golden Shopping Arcade. Een verzameling shops, mengeling van marktkraampjes tot profi shops die allerhande tech spul aan bieden. De kelder is vooral games, consoles en acc. De verdieping erboven zijn pc's, onderdelen, monitoren en wat niet. Dan is er nog de verdieping met kabels, kabels, gimmicks, usb sticks (veel ervan zijn te goedkoop om echt te zijn, veel xiaomi spul (veel te duur vergeleken met Shenzhen) en powerbanks. Veel van dit spul wordt ingekocht in Shenzhen en hier weer verkocht, vaak voor een hogere prijs. Maar in vergelijking met Nederland stukken goedkoper. Complete pc's zijn moeilijk mee te nemen in je bagage maar als je bijv een Ducky keyboard wil, die kan je hier veel goedkoper vinden. Zeker de moeite waard om even langs te gaan.

http://i.imgur.com/eieubM2l.jpg

En dan moet je de volgende dag weer werken. En vind je een kadootje op je buro. Weer een nieuw speeltje: de FNF iFive Air

http://i.imgur.com/aSsWYzDl.jpg


Voor de mensen die nog een Zopo ZP999 willen: 4J328mqIM8
De Earson wordt aangewerkt O-)
16 euro voor de Earson 151 met m68tzXLNWp (limited supply vanaf 10:00)

Om terug te komen op reacties op mijn eerdere blogposts. Ik ben hier niet helemaal op de bonnefooi heen gekomen. Ik had hier vrienden zitten van eerdere bezoeken en kon daar terecht. Vrij snel al een baan kunnen vinden (die niet helemaal top bleek te zijn maar ok), na een tijdje mijn eigen bedrijf gestart en als freelancer aan de slag. Er is een vrij grote expat community in Shenzhen (zeker in Shekou en Coco Park) maar ik begeef me liever daarbuiten dus nu begint de noodzaak om Chinees te leren wel wat hoger te worden. Gelukkig heb ik vrij veel vrienden en collega's die me daar bij willen helpen. Want eenvoudig is het niet ... vooral 4 verschillende tonen onthouden. :X
Shenzhen biedt zeker veel mogelijkheden om als expat aan de slag te kunnen (bijv een bedrijf als OnePlus One zoekt constant mensen) maar vergis je niet in de cultuurshock die je geheid krijgt. Meer dan de helft van de 'buitenlanders' hier vertrekt binnen een jaar weer, heimwee of niet kunnen wennen aan de cultuur.