Wordpress & China

Door Kenzi op maandag 9 februari 2015 03:37 - Reacties (8)
CategorieŽn: China, Hong Kong, Shenzhen, Views: 3.529

Hier in China doe ik vooral freelance werk en zodoende heb ik pas geleden de kans gehad om mee te werken aan een guidebook voor nieuwe expats die Shenzhen aan doen.
Door tijdsgebrek en het moeten werken met vrijwilligers die niks vrijwillig willen doen is het guidebook niet helemaal geworden wat ik er van had willen maken.

Dus dan maar zelf wat in elkaar zetten. Gezien publiceren in China (en er geld mee willen verdienen) een hele groot legaal gevecht is en ik daar op dit moment weinig tijd voor heb dan maar op het web.

Nu krijg ik al geruime tijd spam van GoDaddy, geen idee waarom maar het kwam nu wel goed uit.
RMB 85 voor een domein naam + Wordpress hosting voor 1 jaar, pff voor dat geld, waarom niet.
Zonder al te veel na te denken een domeinnaam uitgezocht en betaald. Niet veel later bevestiging en ik kon aan de slag. Oh, right .... Wordpress, hoe ging dat ook alweer. Laaaaang geleden ooit eens een blogje gemaakt op Wordpress.com maar verder dan dat niks gedaan. En nu een complete site in elkaar bouwen? Mooi dat we daar Themeforest voor hebben :) Graphicriver heeft me altijd wel een hoop tijd bespaard als iemand ineens weer snel een poster moest of iets dergelijks dus waarom niet even kijken op de zustersite Themeforest. Na een leuk theme gekocht te hebben eens aan de slag.

Wordpress werkt best makkelijk, te samen met het theme is het af en toe puzzelen maar vrijwel iedere noob kan er vrijwel een site mee bouwen die er best leuk uit ziet. Ok, het ziet er allemaal vrijwel hetzelfde uit maar toch.

Maar dan ... China is druk bezig met VPN's blokkeren. Astrill (de vpn die ik gebruik) werkt niet meer op iOS, en bij de Windows versie zijn veel servers geblocked. OpenWeb werkt wel maar is vrij beperkt, het is meer gewoon een proxy. Liever heb ik de 'echte' VPN functie, en gezien OpenVPN niet werkt heeft Astrill StealthVPN. Die werkt perfect. Maar .... tot voor kort kon je als je een linkje op je Facebook plaats die addon gratis krijgen. Nu China druk bezig is met VPN's afknijpen en je die functie hard nodig hebt is die promo ineens afgelopen. Fijn ...moet je weer 5$ extra gaan betalen. Iets zegt me dat het aflopen van die promo geen toeval was.

Godaddy heeft al tijden een roerige relatie met China, soms is het controlpanel niet te bereiken, en soms zijn Godaddy gehoste sites in China of heel traag of totaal niet te bereiken zonder VPN.
En dan heb je nog de social widgets in Wordpress, ik ben er nu dus ook achter dat als ik die gebruik mijn pagina in China heel erg traag laadt omdat de widget info probeerd op te vragen bij oa. Facebook en geen reactie krijgt. ....AHHHH...
even snel een site inelkaar knutselen (vroeger nog html sites lopen kloppen in Notepad) wordt nu dus echt een heel karwei.

Ik ben iemand die het leuk vind om nieuwe plekken te ontdekken. En dan vooral juist die plekken die niet in de Lonely Planet staan, of op Tripadvisor. Dat ene kleine strand onder de bomen waar niemand komt. Of die kleine achteraf steeg met leuke winkeltjes.
En van de mensen die ik elke keer meesleep daarnaar toe hoor ik dat ze het wel op prijs stellen en dat soort informatie graag willen zien. Dus ik ga door :P Mijn site moet er komen. Op dit moment is het een soort van alpha versie met een hoop onzin, maar toch ;)

oh, je kan die alpha zien op www.asiageek.net :D

wees een beetje lief met de comments :p

Hong Kong and back again

Door Kenzi op dinsdag 9 december 2014 03:43 - Reacties (11)
CategorieŽn: China, Hong Kong, Shenzhen, Views: 2.685

Eens in de zoveel tijd kriebelt het een beetje en wil je even wat anders.
Shenzhen biedt heel veel maar vlakbij is een stad die nog veel meer biedt:
Hong Kong.

Hong Kong grenst aan Shenzhen, met een aantal verbindingen waar je de grens over kan steken. Echter ben je dan in de New Territories en niet het Hong Kong wat de meeste kennen, Kowloon (en dan vooral TST) en Hong Kong Island. Dat is nog een uurtje met ov van de grens vandaan.

Vandaag maar in stijl naar HK. Er zijn aardig wat electrische taxi's en bussen in Shenzhen en natuurlijk vrijwel alle brommers / scooters zijn electrisch maar prive auto's zijn nog 99% benzine / diesel. Tesla probeerd al een tijdje voet aan de grond te krijgen in China dus maar eens tijd om die uit te proberen.

http://i.imgur.com/E1j0il9l.jpg
http://i.imgur.com/OCOXcN2l.jpg
Ziet er slick uit, binnenin zeer luxe en ruim. Jammer alleen dat ik bij elke hobbel met mijn hoofd tegen het plafond zit achterin, en met mijn 1,81 ben ik toch niet erg lang.


Hong Kong was weer aardig druk, veel mensen die kerst inkopen deden.
Even een stop gemaakt bij Admiralty, kijken wat er overgebleven is van de umbrella revolution.
http://i.imgur.com/gx41wK9l.jpg

En dan de shop waar ik voor gekomen was. Als je een beetje bekend bent in HK ken je deze plek wel.

http://i.imgur.com/aHi3OkSl.jpg
De Golden Shopping Arcade. Een verzameling shops, mengeling van marktkraampjes tot profi shops die allerhande tech spul aan bieden. De kelder is vooral games, consoles en acc. De verdieping erboven zijn pc's, onderdelen, monitoren en wat niet. Dan is er nog de verdieping met kabels, kabels, gimmicks, usb sticks (veel ervan zijn te goedkoop om echt te zijn, veel xiaomi spul (veel te duur vergeleken met Shenzhen) en powerbanks. Veel van dit spul wordt ingekocht in Shenzhen en hier weer verkocht, vaak voor een hogere prijs. Maar in vergelijking met Nederland stukken goedkoper. Complete pc's zijn moeilijk mee te nemen in je bagage maar als je bijv een Ducky keyboard wil, die kan je hier veel goedkoper vinden. Zeker de moeite waard om even langs te gaan.

http://i.imgur.com/eieubM2l.jpg

En dan moet je de volgende dag weer werken. En vind je een kadootje op je buro. Weer een nieuw speeltje: de FNF iFive Air

http://i.imgur.com/aSsWYzDl.jpg


Voor de mensen die nog een Zopo ZP999 willen: 4J328mqIM8
De Earson wordt aangewerkt O-)
16 euro voor de Earson 151 met m68tzXLNWp (limited supply vanaf 10:00)

Om terug te komen op reacties op mijn eerdere blogposts. Ik ben hier niet helemaal op de bonnefooi heen gekomen. Ik had hier vrienden zitten van eerdere bezoeken en kon daar terecht. Vrij snel al een baan kunnen vinden (die niet helemaal top bleek te zijn maar ok), na een tijdje mijn eigen bedrijf gestart en als freelancer aan de slag. Er is een vrij grote expat community in Shenzhen (zeker in Shekou en Coco Park) maar ik begeef me liever daarbuiten dus nu begint de noodzaak om Chinees te leren wel wat hoger te worden. Gelukkig heb ik vrij veel vrienden en collega's die me daar bij willen helpen. Want eenvoudig is het niet ... vooral 4 verschillende tonen onthouden. :X
Shenzhen biedt zeker veel mogelijkheden om als expat aan de slag te kunnen (bijv een bedrijf als OnePlus One zoekt constant mensen) maar vergis je niet in de cultuurshock die je geheid krijgt. Meer dan de helft van de 'buitenlanders' hier vertrekt binnen een jaar weer, heimwee of niet kunnen wennen aan de cultuur.